Η ΕΕ ανοίγει τη στρόφιγγα για 968 εκατ. ευρώ – Κρατικές επενδύσεις και έργα 1,8 δις έως το 2027

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί 968 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Σύμφωνα με χθεσινή παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, για την πλήρη απορρόφηση των 968 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό που έχει κατανεμηθεί στην Κύπρο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ τόνισε επίσης πως, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν, είναι κατά 30% αυξημένο από την προηγούμενη, σημειώνοντας παράλληλα ότι την περασμένη επταετία η Κύπρος κατάφερε να έχει απορροφητικότητα 100% και η προσπάθεια θα είναι αυτό να επαναληφθεί.

Τα 968 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (467 εκατ. ευρώ), Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (222 εκατ. ευρώ), Ταμείο Συνοχής (178 εκατ. ευρώ) και Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (101 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα τα 1,8 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν ανά κατηγορία ως ακολούθως: Σχέδια για ενίσχυση επιχειρήσεων (100 εκατ. ευρώ), προγράμματα έρευνας και καινοτομίας (130 εκατ. ευρώ), έργα ψηφιοποίησης δημόσιου τομέα (85 εκατ. ευρώ), έργα ενεργειακής αναβάθμισης (143 εκατ. ευρώ), έργα για μείωση και ανακύκλωση αποβλήτων (83 εκατ. ευρώ), υδατικά, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά (195 εκατ. ευρώ), έργα αστικής κινητικότητας (120 εκατ. ευρώ), έργα προστασίας βιοποικιλότητας (20 εκατ. ευρώ), Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (167 εκατ. ευρώ), απασχόληση (144 εκατ. ευρώ), εκπαίδευση και κατάρτιση (103 εκατ. ευρώ), κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας (177 εκατ. ευρώ), έργα τοπικής αυτοδιοίκησης (160 εκατ. ευρώ).

Πυλώνες

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η δομή των διαρθρωτικών ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 βρίσκεται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για απαλοιφή των διαφορών στην οικονομική κατάσταση των κρατών μελών μέσω της προώθησης επενδύσεων. Οι κύριοι πυλώνες της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ είναι: η προώθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πέντε στόχοι

Η άντληση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ βασίζεται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και η δομή του επιχειρησιακού πλάνου επικεντρώνεται σε πέντε στόχους, οι οποίοι όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική στρατηγική 2021-2023.

  • Στόχος 1: 315 εκατ. ευρώ για μια πιο έξυπνη Ευρώπη.

Αφορά την προώθηση μιας εξυπνότερης Ευρώπης μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού, προωθούνται επενδύσεις ύψους 315 εκατ. ευρώ στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επιχειρηματικότητας.

  • Στόχος 2: 728 εκατ. ευρώ για μια πιο πράσινη Ευρώπη.

Κονδύλι ύψους 728 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 167 εκατ. ευρώ αφορούν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτού του κονδυλίου θα προωθηθούν επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. «Είναι μια συλλογική προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα», είπε ο κ. Πετρίδης. Συγκεκριμένα, επενδύσεις θα γίνουν σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, σχολείων και κατοικιών (143 εκατ. ευρώ), έργα για μείωση και ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων (83 εκατ. ευρώ), έργα διαχείρισης υδάτων και προστασίας (195 εκατ. ευρώ).

  • Στόχος 3: 94 εκατ. ευρώ για μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη.

Ποσό ύψους 94 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου ορεινών περιοχών, τα ευφυή συστήματα μεταφορών σε αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους και την εγκατάσταση ηχοπετασμάτων σε αυτοκινητόδρομους.

  • Στόχος 4: 424 εκατ. ευρώ για μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι για ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αποκλείονται για κάποιους λόγους από την αγορά εργασίας θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά προγράμματα, ειδικά σχέδια, «ούτως ώστε να προωθήσουμε την ένταξή τους σε μια βιώσιμη κατάσταση εργασίας αλλά και σε μια καλύτερη κοινωνία».

  • Στόχος 5: 160 εκατ. ευρώ για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.

Στο πλαίσιο του στόχου 5 προωθούνται επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών.

Κινδυνεύουν κονδύλια

Σε ερώτηση κατά πόσον «κινδυνεύουν» κονδύλια που έχουν να κάνουν με τις τοπικές αρχές αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αυτό που θα κινδυνεύσει είναι κονδύλια τα οποία θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως ενημέρωσε, θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί, είπε, «θα τίθενται προϋποθέσεις σε κάποιες μεταρρυθμίσεις με βάση και τις συστάσεις που θα κάνει ή έχει κάνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη υπάρχει σύσταση ότι η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ολοκληρωθεί». Αυτή η σύσταση, πρόσθεσε, «θα συνοδεύεται ως όρος για την εκταμίευση κονδυλίων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση ή τον αστικό χωροταξικό επανασχεδιασμό ή υπηρεσίες για τις τοπικές αρχές». «Αν δεν γίνει η μεταρρύθμιση δεν θα μας τα δώσουν έτσι αυτά τα λεφτά», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κερδίζεις το μίσος του εχθρού με τη σημαία στα βουνά

Η σημαία στον Πενταδάκτυλο έχει το μέγεθος 12 γηπέδων ποδοσφαίρου. 101 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τον καιρό φθάρηκε και αυτή. Και άρχισαν να τη...

Μάχη για χαλάρωση των μέτρων – Ο συντηρητικός Φλεβάρης και το σχέδιο δράσης

Γράφει: Άντρια Γεωργίου Η αποφυγή των μαζικών κοινωνικών συναθροίσεων, η διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων θα μας...

Μίζες σε μεσάζοντες και πολιτικές πιέσεις για χρυσά διαβατήρια – Ο γαμπρός του πολιτικού

  Mπορεί ο Μακαριώτατος γενικώς να μην θυμόταν τίποτε στην κατάθεσή του χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, ωστόσο προέκυψαν άκρως ενδιαφέροντα...

Με τον Άντρο πρέπει να πιεις καφέδες Αβέρωφ, όχι με τον Νικόλα

Κλείνοντας την ομιλία του κατά τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού την περασμένη Πέμπτη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο «να τον κεράσει έναν...

Τρίτο γράμμα στον Ανδρέα

Βροχή η στήριξη σε εσένα Ανδρέα από τον βορρά επειδή παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασής σου στον νότο. Βροχή η στήριξη και σε εμένα από...

Δημοψηφίσματα το 2023 για νέους δήμους

Τα «έσπασαν» όταν έφτασαν στο διά ταύτα και στα κρίσιμα σημεία για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών καθώς προέκυψαν,...