Διαβάζω τις αντιδράσεις στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Εδώ και στην Ελλάδα. Αντιδράσεις απλών πολιτών, αντιδράσεις του Τύπου, αντιδράσεις θεσμών.
Και είναι αλήθεια πως όταν τα προσθέσει κανείς όλα αυτά και επιχειρήσει να βγάλει ένα συμπέρασμα, η ανησυχία που προκαλούν ίσως να είναι μεγαλύτερη και από εκείνην των ίδιων των γεγονότων, χωρίς μάλιστα να υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο αυτόν τον παράγοντα. Και τον οποίο εγώ, όπως και οι πλείστοι, τον λαμβάνω υπόψη.
Για άλλη μια φορά αντιδρούμε αποφεύγοντας να διαβάσουμε την Τουρκία. Όσο κι αν μας πονάει, αυτή είναι η τραγική όσο και επικίνδυνη πραγματικότητα, ένα δεδομένο το οποίο γίνεται αυτό το διάστημα απείρως πιο προβληματικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι, σήμερα, έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία πιο απρόβλεπτη από ποτέ.
Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν αυτή η ανάγνωσή μας ξεκινά αλλά και κινείται εξολοκλήρου σε μερικά απλοϊκά, όσο και τραγικά (για εμάς), στερεότυπα και φαντασιώσεις, όπως: οι Τούρκοι είναι απολίτιστοι, δεν έχουν θέση εδώ, τα εδάφη τους είναι «δικά μας» -όπως και εάν τεκμαίρεται αυτό- και είτε θα διαλυθεί η Τουρκία στα εξ ων συνετέθη (βλέπε Κούρδοι κ.λπ.) είτε, εάν μιλάμε για κλινικές περιπτώσεις και δυστυχώς (για εμάς πάλι) είναι αμέτρητες, θα καταστραφεί ως ζήτημα χρόνου, λόγω «προφητειών» διαφόρων «αγίων» και άλλα πολλά.
Κοντολογίς; Η Τουρκία είναι ένα κράτος που δεν έπρεπε να υπάρχει και εμείς απλώς περιμένουμε την ώρα που οι συνθήκες -ή ο φαντασιακός φίλος πολλών στον ουρανό- θα φροντίσουν να μας απαλλάξουν από την παρουσία του.
Η πραγματικότητα; Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος που υπάρχει.
Αν δεν μας αρέσει αυτό, είναι πρόβλημά μας. Και είναι ένα ιδιαζόντως προβληματικό στη συμπεριφορά του κράτος, όχι λόγω βαρβαρότητας και δικού μας… πολιτισμού, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε και των πολιτικών αδιεξόδων του, σε συνδυασμό με το κοινωνικό χάσμα που υπάρχει και το οποίο δεν εκτείνεται μόνο σε επίπεδα οικονομικά, αλλά έχει ακόμα και φυλετικά ταξικές συνιστώσες οι οποίες εξηγούνται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα