Έχουν γίνει όντως μόδα οι καταγγελίες βιασμών;

«Έχουν γίνει μόδα οι καταγγελίες βιασμών», δήλωσε ο δικηγόρος του ιερέα ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικη στην Ελλάδα. Προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι αντιδράσεις στράφηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά του δικηγόρου, προσπερνώντας την ουσία του ζητήματος. Και η ουσία, δεν είναι ότι ένας δικηγόρος είναι τόσο ελεεινός ώστε να καταφεύγει σε αυτού του είδους τις δηλώσεις. Είναι το γιατί το κάνει. Αυτό πρέπει να δούμε.

Εδώ και μέρες, με αφορμή την καταγγελία για βιασμό 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, μια μη δημοφιλής στην υστερία των ημερών και τα λαϊκά δικαστήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άποψη, επιμένει να προειδοποιεί πως αυτό το φαινόμενο, όπως καταγράφεται, δεν λειτουργεί προς όφελος αλλά εις βάρος των θυμάτων. Όσων προηγήθηκαν αλλά και κυρίως όσων θα ακολουθήσουν. 

Ένα πράγμα είναι το να πιέζει κανείς για τη διαλεύκανση της κάθε υπόθεσης και είναι υποχρέωση όλων και άλλο το να αναλαμβάνει, προκειμένου να κάνει το κομμάτι του/της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να διαγράφει τα πάντα, από τις ερευνητικές και εισαγγελικές Αρχές μέχρι και τη δικαιοσύνη την ίδια ως «πιασμένες», να αποφαίνεται απλά και διά συνοπτικών διαδικασιών για την όποια υπόθεση και να λαϊκίζει ασύστολα καταστρέφοντας υπολήψεις ανθρώπων, είτε διότι είναι πλούσιοι, είτε διότι έτσι απλά θέλει και μέχρι εκεί τον βγάζει το μυαλό του.

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό όμως δεν είναι κοινωνική ευαισθητοποίηση. Αυτό είναι κατάργηση κάθε έννοιας δικαίου και ανάθεση της ίδιας της δημοκρατίας στα χέρια του όχλου, μέσω ενός λαϊκισμού ο οποίος, επαναλαμβάνω, δεν βοηθά κανέναν. Ούτε εμάς ούτε και τα θύματα. 

Ενός λαϊκισμού ο οποίος βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλα είναι πια τόσο διεφθαρμένα που κανένας και καμία δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, οπότε ας καταργήσουμε τα πάντα και ας αρχίσουμε να δικάζουμε μέσω των ΜΚΔ. Η πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε αυτό το συμπέρασμα και στον εκφασισμό των πάντων.

Όσο κι αν ουδείς ισχυρίζεται ότι ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων, τίποτα δεν μπορεί σήμερα με λογικά επιχειρήματα να δικαιολογήσει το ότι έχουμε φτάσει στο σημείο άτομα με οικονομική επιφάνεια να βιάζουν και απλά να ξεφεύγουν. 

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ