«Γιατί μας αποκαλεί ηλίθιους;»

Κάθε απόγευμα, την ώρα που κάνω την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο, οι συνάδελφοί μου στον «Πολίτη» υποφέρουν.

Δεν περνάει ούτε και μία μέρα που να μην πάρουν τηλεφωνήματα από έξαλλους ακροατές οι οποίοι… θίγονται προσωπικά όταν αναφέρομαι στα της πανδημίας και αποκαλώ ηλίθιους τους αντιεμβολιαστές.

Βεβαίως, το να ακούς κάποιον στο ραδιόφωνο να μιλά για ηλίθιους και να νιώθεις ότι αναφέρεται σε εσένα προσωπικά είναι ένα ζήτημα από μόνο του και, ανεξαρτήτως του πόσο επιβεβαιωτικό πολλών και εξόχως άβολων πραγμάτων είναι, δεν θα το αγγίξω. Αντιστεκόμενος στον πειρασμό της ευκολίας.

«Γιατί μας αποκαλεί ηλίθιους;», φωνάζουν, απειλώντας ότι θα κατέβουν στην εφημερίδα και διάφορα άλλα. Αποφεύγοντας και πάλι τα εύκολα, δεν θα απαντήσω με τρόπο αυτονόητο μεν αλλά ειρωνικό -συνήθως η ειρωνεία τους εξοργίζει διότι δεν δύνανται να την καταλάβουν- και έτσι δεν θα γράψω κάτι στο στιλ: «Μα και να μην σας αποκαλέσω εγώ, θα αλλάξει κάτι; Δεν θα αλλάξει!».

Όχι. Επιστρατεύοντας όσα αποθέματα υπομονής μας έχουν αφήσει, θα επιχειρήσω να το χειριστώ όσο πιο κομψά μπορώ. Έτσι, για χάρη των ημερών. Όχι των Χριστουγέννων, όχι. Του Black Friday το οποίο θα μπορούσε να παραπέμπει και στα καμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Ειδικά τα ποζάβλιν. Αλλά, προς το παρόν, παραπέμπει στο δίνεις λίγα παίρνεις πολλά. 

Απλόχερα λοιπόν. Η λέξη «ηλίθιος» έχει δύο έννοιες. Υπάρχει και η τρίτη στη λογοτεχνία, αυτή του αριστουργήματος του Ντοστογιέφκσι, αλλά ας μείνουμε στα ετυμολογικά. 

Έννοια πρώτη: άτομο «που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξυπνάδας: ~ άνθρωπος. Πρόκειται για ηλίθιο πρόσωπο. Είναι τουλάχιστον ηλίθιο να ελπίζεις σε κάποια βοήθεια απ΄ αυτόν». Έννοια δεύτερη: άτομο «που ενεργεί επιπόλαια, απερίσκεπτα· ανόητος: Θα είσαι ~, αν αφήσεις τέτοια δουλειά/ αν πουλήσεις το σπίτι, για να αγοράσεις αυτοκίνητο. Mην είσαι ~, πρόσεχε τι πας να κάνεις».

Δεν είναι δουλειά δική μου να κρίνω ποιος/ποια ανήκει σε ποια από τις δύο κατηγορίες. Δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε και την όποια διάθεση, ομολογώ. Όμως, αλήθεια, όταν δύο χρόνια μετά και με πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πεθάνει -στην Κύπρο κοντεύουμε τους εξακόσιους νεκρούς- όταν λοιπόν κάποιος επιμένει να μην εμβολιάζεται και να αναπτύσσει βλακώδεις θεωρίες οι οποίες ανατρέπονται με απλές επεξηγήσεις των ειδικών σε μερικά δευτερόλεπτα, τις οποίες έχει ακούσει αμέτρητες φορές και τις αγνοεί επιδεικτικά, πώς μπορώ να τον πω κάτι διαφορετικό. Ηλίθιος/α είναι.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ