Γιατί προσκλήθηκε ο Κασουλίδης στην Ουάσινγκτον;

Η επιστροφή του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμανε και μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, που δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αν και εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2023 ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το πόσο ποιοτική είναι η αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΞ φαίνεται και από τον τρόπο αντίδρασης σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Οι Αμερικανοί, σχεδόν επιδεικτικά, προσκάλεσαν άμεσα τον Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον, αρχές Φεβρουαρίου, για συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στέλνοντας δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι μήνυμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίον θεωρούν έναν σοβαρό Ευρωπαίο συνομιλητή, με σαφείς προσανατολισμούς προς τη Δύση. Το δεύτερο είναι ένα μήνυμα απαξίωσης προς τον απελθόντα ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίον έκριναν και κατέταξαν ως αναξιόπιστο πολιτικά, αφού κάποιες κινήσεις του βρίσκονταν σε πλήρη εναρμόνιση με τη Μόσχα. Ο κ. Χριστοδουλίδης επιχείρησε αρκετές φορές να αποσπάσει πρόσκληση για επίσκεψη στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί να συμμετάσχει σε συνεδρία του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ