Ήταν ερωτευμένοι με τον δήμιό τους

Το έγραψα και προηγουμένως. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι άνθρωπος της ειρήνης. Είναι άνθρωπος της τεταμένης ατμόσφαιρας. Της έντασης. Μοιάζει με τους σκηνοθέτες ταινιών τρόμου που έκαναν πολλή δουλειά. Αν ήταν κάποιος που απέκτησε όσα απέκτησε μέχρι σήμερα μέσω της ειρήνης και της δημοκρατίας, δεν θα κατέφευγε σε εντάσεις. Όμως, χρωστά στην καταπίεση, στην τυραννία και στη συνεχή ένταση τόσο τη μεγάλη του περιουσία που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόση είναι, όσο και την εξουσία του που διανθίστηκε με απίστευτες αρμοδιότητες! Γνωρίζει και ο ίδιος, όπως εμείς, ότι θα τα χάσει αυτά σε περίπτωση που επέλθει δημοκρατία και ειρήνη. Η μεγάλη όρεξή του για νέες επιχειρήσεις στη Συρία δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Δεν υπάρχει τίποτα που απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτή είναι απλώς μια πρόφαση. Ο σκοπός είναι η ένταση. Ο πόλεμος. Χρειάζεται και αυτός αίμα όπως κάθε δικτάτορας. Ύστερα να έρθουν τα φέρετρα τυλιγμένα στη σημαία. Και ομιλίες για τους πεσόντες! Να τους υποδεχτούν τα ουρί στον παράδεισο. Και ύστερα να επιστρέψει με ηρεμία στο παλάτι του με τα χίλια δωμάτια.

Λένε ότι αυτή τη φορά η Ρωσία τάχθηκε εναντίον του. Και εμπόδισε τις νέες επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να κάνει στη Συρία. Η Αμερική είναι εναντίον του ούτως ή άλλως και δεν του υπόσχεται στήριξη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνει ο Έρντογαν; Θα καθίσει στη θέση του χωρίς ένταση, χωρίς σύγκρουση και χωρίς πόλεμο; Είναι δυνατόν; Ιδού, αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό σημείο για εμάς στην Κύπρο. Μόνο μια Κύπρος του απομένει ως μέρος που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση. Γι’ αυτό άρχισε να παίζει ξανά με τα νεύρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έργο της πολιτικής της έντασης είναι και οι νέες προκλήσεις στο Βαρώσι. Τον τρελαίνουν οι ειδήσεις πως πλησιάζει το τέλος της διακυβέρνησής του στην Τουρκία και ότι βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.

Έγραψε το εξής γι’ αυτόν η «Bild», η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας: «Με αυτή τη διοίκηση είναι εφικτά τα πάντα πλέον». Ξένοι διπλωμάτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο πρέσβης της Γερμανίας, ζήτησαν απ’ αυτόν να αφήσει ελεύθερους κάποιους κρατούμενους. Θύμωσε πολύ. «Ποιοι είστε εσείς;» είπε στους διπλωμάτες. Αφότου ήρθε ένα τέτοιο χαστούκι από τον Έρντογαν, οι διπλωμάτες μαζεύτηκαν. Γιατί; Διότι αν εκείνοι οι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό και τα δικά τους κράτη. Φταίνε και εκείνα! Τόσα χρόνια στήριξαν τον Ερντογάν. Τον έβαλαν να κάνει όλα όσα ήθελαν στη Συρία. Και εκείνος αποδέχτηκε με χαρά να γίνει υπεργολάβος και έγινε εχθρός του Άσαντ, τον οποίο κάποτε αποκαλούσε «αδελφέ μου». Τώρα μπορεί να έχουν αποσύρει τη στήριξή τους προς αυτόν και να τον άφησαν μόνο στα εδάφη της Συρίας που κατέχει, όμως αυτό δεν αρκεί για να σηκωθούν από το εδώλιο του κατηγορούμενου. Μήπως δεν ξέρουν ότι ο Ερντογάν τρέφει τους τρομοκράτες; Μήπως έμεινε κανείς που δεν το ξέρει αυτό; Θύμωσε πολύ ο δυτικός Τύπος, οι γελοιογράφοι ζωγράφισαν πολλές φορές την καρικατούρα του. Ο Ερντογάν έπρεπε προ πολλού να είχε οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου. Υπάρχουν πάρα πολλοί μάρτυρες, πληροφορίες και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρέχει στήριξη σε τρομοκράτες. Αν η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, μήπως δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί; Αν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης και για τον Ερντογάν, όπως είχε κάνει κάποτε για τον δικτάτορα του Σουδάν Μπεσίρ, και του κόψει τη βοήθεια, μόνο τότε μπορεί να γεννηθεί ένα φως ελπίδας για τους κρατούμενους. Όμως, η Ευρώπη δεν το κάνει αυτό. Δεν μπορεί να το κάνει! Σε ένα τέτοιο δικαστήριο μπορεί να βγουν και τα δικά της άπλυτα στη φορά στη Συρία. Άλλωστε, ο Ερντογάν μπορεί να ενεργεί τόσο άφοβα έναντι των ξένων πρέσβεων επειδή το γνωρίζει αυτό. Κοιτάξτε τι έκανε τελευταίως. Ανακήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους δέκα πρέσβεις. Τους απελαύνει! Ποιο είναι το έγκλημά τους; Το ότι ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια!

Δώστε προσοχή στην εφημερίδα «Bild» που λέει «μπορεί να αναμένονται τα πάντα από τον Ερντογάν». Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Και αυτό το τζίνι ακόμα κρατάει την Κύπρο από το χέρι. Κάποτε υπήρχαν και στις δύο πλευρές του νησιού κάποιοι που προσπαθούσαν να μας πουλήσουν αυτό το τζίνι ως άγγελο και απελευθερωτή. Ζούσαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ήταν ερωτευμένοι με τον δήμιό τους. Ενώ τώρα στέκονται απέναντί μας σαν το πρώτο πράγμα που θα σωθεί στην πυρκαγιά. Και ακόμα ζητούν ψήφους!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ