«Κύριε εττίλλαρεν!». Η σύγχρονη Ιστορία μας σε δύο λέξεις…

Σπανίως συμβαίνουν στην Κύπρο συγκλονιστικά πράγματα. Και λογικό είναι, εάν αναλογιστεί κανείς πως, ανεξαρτήτως του τι φαντασιωνόμαστε εμείς, είμαστε ένα τόσο δα νησί στο πουθενά. Μισό, για την ακρίβεια.

Ωστόσο, χθες ζήσαμε κάτι κοσμογονικό, μάλλον, το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Ένα τεχνολογικό θαύμα ίσως; Με το που έβαλαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των βουλευτών, η σελίδα κατέρρευσε. 

Εικάζω ότι το συμβάν εντάσσεται στο πλαίσιο του αύριο της τεχνολογίας, στο αχανές και ανεξερεύνητο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Προφανώς, η ιστοσελίδα μη μπορώντας να αντέξει τόσες μαλ… και τόσο δούλεμα «εττίλαρεν», όπως έλεγε και η δική μας γενιά.

Ανοίξτε εδώ μια παρένθεση, γιατί αξίζει: Για τους νεότερους που εάν την καταλαβαίνουν σίγουρα την προσλαμβάνουν αλλιώς, η λέξη «ττιλλάρω» προέρχεται από το αγγλικό «Τilt». Γεννήθηκε και έζησε στη διάλεκτο μαζί με τα φλίπερ μέχρι που μεγαλώσαμε και εμείς, μέχρι τότε δηλαδή που η τεχνολογία τα έστειλε στο μουσείο. 

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως έχει μια άκρως κυπριακή ιστορία και βάση, παρά την αγγλική της προέλευση. Το ρήμα «Τilt» σημαίνει κλίνω, γέρνω. Και η λέξη αυτή εμφανιζόταν όταν εμείς στην προσπάθειά μας να μετακινήσουμε την μπίλια όταν σφήνωνε κάπου, και πολύ-πολύ συχνότερα, ενίοτε θυμωμένοι τάχα, να την πάρουμε προς τα εκεί που θέλαμε σηκώναμε το φλίπερ προς τα πάνω ή το κουνούσαμε.

Αυτό, λοιπόν, ενεργοποιούσε τον μηχανισμό και εμφάνιζε την αναγραφή Tilt, τελειώνοντας το παιγνίδι λόγω foul play, στο οποίο όμως εμείς -εδώ είναι το κυπριακό ιστορικό κομμάτι- από τους καφενέδες του Πύργου μέχρι το ένα τότε εστιατόριο του Fig Tree στον Πρωταρά και Piccadilly στη Λευκωσία, παντού, φωνάζαμε τον υπεύθυνο με τη μαγική φράση: «Κύριε, εττίλλαρεν!». Υπονοώντας όμως ότι χάλασε και απαιτώντας να μας την ξεκινήσει ξανά για να παίξουμε. 

Αυτή η κατά συνθήκην απάτη ήταν ένα από τα πολλά πράγματα μέσα από τα οποία η γενιά μου μυήθηκε στη διαφθορά, σε μια χώρα που ούτως ή άλλως ήταν και παραμένει διεφθαρμένη έστω και υπό άλλες συνθήκες. 

Ο ιδιοκτήτης του καφενέ ή του «σφαιριστηρίου» (σ.σ. όρος της προηγούμενης από εμάς γενιάς) ήξερε ότι οι πιθανότητες να κολλήσει η μπίλια του φλίπερ ήταν ελάχιστες, συνήθως ξεκολλούσε με ένα απλό κούνημα και πως στις πλείστες των περιπτώσεων κλέβαμε. 

Αλλά, μόνο εάν μας έβλεπε να το κάνουμε φανερά μας έκανε παρατήρηση. Εμείς φροντίζαμε να μην το κάνουμε όταν ήταν κοντά λοιπόν, αλλά και να φοράμε το αγγελικό εκείνο πρόσωπο των παιδιών της προσφυγιάς. Να λέμε όσο πιο φυσικά και αθώα μπορούσαμε τη μαγική φράση, «κύριε εττίλλαρεν», αγνοώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν παραδοχή της ενοχής μας.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσά διαβατήρια/Ανακλήσεις πολιτογραφήσεων: Απρόθυμα… πάρα πολύ αργά και για πολύ λίγους

  Κάτι που ήδη όλοι γνωρίζαμε ήταν πως «απ' όλα είχε το πανέρι» του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι - Ευρωπαίοι πολίτες, πραγματικοί επενδυτές, νεόπλουτοι, καιροσκόποι,...

Ένας Πρόεδρος που κρύβεται πίσω από τα ταμπού του Κυπριακού προβλήματος

  Ούτε στην περίπτωση που για χάρη της συζήτησης θεωρήσουμε αληθή τα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά...

Οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Πρ. Αναστασιάδη: Οκτώ νέοι αξιωματούχοι με κόστος €700.000 ετησίως

  Οκτώ θέσεις νέων αξιωματούχων δημιούργησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησής του με το κόστος μισθοδοσίας τους να ανέρχεται στις €700.000. Πρόκειται για...

Πείτε τους, Πρόεδρε, να ηρεμήσουν. Αφού μαζί τα βγάλαμε!

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει προς τι όλη αυτή η αναστάτωση για την αύξηση των τιμών. Θα πάνε λέει πάνω 25% οι μεζέδες στις...

Καβγάδες επί του «πτώματος» της Αμμοχώστου

Την πλήρη αποτελμάτωση του Κυπριακού και την απροθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο εκμεταλλεύεται η Τουρκία, προχωρώντας αργά και σταθερά στην...

Τουρκική «πατέντα» το πιστόλι του Αζέρου

Μεταποιημένο ήταν το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του 38χρονου Αζέρου όταν συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, ως ύποπτος για...