Μίζες σε μεσάζοντες και πολιτικές πιέσεις για χρυσά διαβατήρια – Ο γαμπρός του πολιτικού

 

Mπορεί ο Μακαριώτατος γενικώς να μην θυμόταν τίποτε στην κατάθεσή του χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, ωστόσο προέκυψαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από τις ερωτήσεις και τις υποδείξεις των μελών της επιτροπής. Στοιχεία που σαφώς παραπέμπουν στην καταβολή μιζών ή προμηθειών ή αμοιβών ή και εισφορών, όπως εσχάτως αποκαλούνται, και που αγγίζουν μέχρι στιγμής τις €900.000. Και αναφερόμαστε, βεβαίως, μόνο στην περίπτωση του Μαλαισιανού μεγαλοαπατεώνα- καταζητούμενου Τζο Λόου, διότι, όπως αποκαλύφθηκε χθες μέσα από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο, απαίτησε με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ημερομηνίας 1/9/2015, «όπως τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση»- αυτό είναι το λεκτικό που χρησιμοποίησε ο Μακαριώτατος- «η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση άλλων δύο προσώπων πέραν του Λόου». Ο Αρχιεπίσκοπος απαίτησε την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση τριών συνολικά προσώπων που παρουσιάζονταν ως μεγαλοεπενδυτές. Στην προκειμένη περίπτωση, η απαίτηση του Αρχιεπισκόπου έγινε σεβαστή και άμεσα αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο παραχώρησε την κυπριακή υπηκοότητα στους δύο αλλοδαπούς στις 9/9/2015 και στον περιβόητο Λόου στις 16/9/2015.

Πληροφορηθήκαμε, επίσης, χθες από τον ίδιον τον Αρχιεπίσκοπο, ότι διαπραγματευόταν την πώληση της παραθαλάσσιας εκκλησιαστικής γης στην περιοχή Λιμνάρα της Αγίας Νάπας, όπου κτίστηκαν τελικά οι επαύλεις των τριών αλλοδαπών, με κάποιον Χαρτούμπαλλο, το μικρό όνομα του οποίου δεν θυμόταν ο Μακαριώτατος. Όπως δεν θυμόταν και την τιμή πώλησης της επίμαχης εκκλησιαστικής περιουσίας, ούτε το ύψος της προκαταβολής που έλαβε για την πράξη! Αυτός, όμως, ο Χαρτούμπαλλος, που κατά τον Μακαριώτατο τού συστήθηκε ως ο ντιβέλοπερ του έργου, δεν είναι ο ντιβέλοπερ που ανέπτυξε την εκκλησιαστική γη, όπως υπέδειξε στον Αρχιεπίσκοπο το μέλος της επιτροπής κ. Δήμητρα Καλογήρου. Ούτε επί του θέματος αυτού δεν ήξερε να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος. Συνεπώς, εύλογα το μέλος της ερευνητικής επιτροπής κ. Παύλος Ιωάννου διερωτήθηκε αν τελικά αυτός ο Χαρτούμπαλλος υπογράφεται έτσι και είναι το πραγματικό του επίθετο. Αν έχει δίκαιο ο κ. Ιωάννου, αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος – που θεωρείται δεινός επιχειρηματίας- πιάστηκε κορόιδο και ότι απλώς ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους μεσάζοντες στην υπόθεση Λόου.

Ο γαμπρός του πολιτικού

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι την επιταγή των €300.000 δεν την έλαβε από τον Λόου, που τραπέζωσε στην Αρχιεπισκοπή μία καλή ημέρα μαζί με τον Χαρτούμπαλλο, αλλά από μία εταιρεία που δεν θυμόταν πώς τη λένε, η οποία, κατά τον ίδιο, ανήκε στον Λόου και είναι εγγεγραμμένη στον έφορο Εταιρειών. Το ποσό κατέληξε στην Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου ως εισφορά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Όπως δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής της σχολής πρωτ. Κυπριανός Κουντούρη, που ήταν παρών στη χθεσινή κατάθεση του Αρχιεπισκόπου, το όνομα της εταιρείας που έδωσε τις €300.000 είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της σχολής, όπως και τα ονόματα όλων όσων προέβησαν σε εισφορές. Πρόκειται, λοιπόν, για την εταιρεία DAMARION HOLDINGS LIMITED που εδρεύει στη Λευκωσία με διευθυντή τον Νικόλαο Μηνά και γραμματέα την εταιρεία FIDESCORP SERVICES LIMITED, πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται πρόσωπο το οποίο κατά τον επίμαχο χρόνο ήταν γαμπρός πολιτικού προσώπου, το όνομα του οποίου (πολιτικού) αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια. Σημειώνεται ότι στην κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε στην εμπλοκή γαμπρού πολιτικού προσώπου, διευκρινίζοντας αργότερα ότι δεν αναφερόταν στον γαμπρό του Προέδρου Αναστασιάδη, Γιάννη Μισιρλή. Για τη δεύτερη επιταγή, ύψους €10.000 που εκδόθηκε και πάλι στο όνομα της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι το έμαθε εκ των υστέρων από δημοσιεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε από το μέλος της ερευνητικής επιτροπής κ. Κυριάκο Κυριάκου κατά πόσον είναι σε γνώση του το γεγονός ότι αμέσως μετά την έκδοση της κυπριακής υπηκοότητας στον Λόου, ο ντιβέλοπερ που έκτισε τις επαύλεις στην εκκλησιαστική γη κατέθεσε το ποσό των €600.000 σε συγκεκριμένο λογαριασμό τράπεζας στη Μάλτα. Η απάντηση που έδωσε ο Μακαριώτατος ήταν και πάλι αρνητική, αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει.

€5,9 εκατ. για το διαβατήριο

Ο Λόου κατέθεσε σε τράπεζα της Κύπρου το ποσό των €5,9 εκατ. για να λάβει κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα. Οι €310.000 κατέληξαν ως εισφορά στον Αρχιεπίσκοπο, οι €600.000 σε λογαριασμό στη Μάλτα και τα €5 εκατ. τα κράτησε ο ντιβέλοπερ για την έπαυλη που του πώλησε. Από τη στιγμή που το πρόσωπο που συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο δεν ήταν ο ντιβέλοπερ, όπως τουλάχιστον είχε την εντύπωση ο Αρχιεπίσκοπος, εκτιμάται ότι πρόκειται για άλλον έναν μεσάζοντα, ο οποίος έλαβε προμήθεια από την πώληση της εκκλησιαστικής γης στην οποία ανεγέρθηκαν οι επαύλεις του Λόου και των άλλων δύο αλλοδαπών.

Αμάρτησε για το… φιλέτο

Ο Κύπρου Χρυσόστομος εξήγησε στην ερευνητική επιτροπή και πως ενεπλάκη στις συγκεκριμένες τρεις πολιτογραφήσεις. Όπως είπε, ο Χαρτούμπαλλος που του παρουσιάστηκε ως ο ντιβελοπερ των επαύλεων, δεν είχε τα χρήματα για να τον ξοφλήσει πλήρως για το παραλιακό φιλέτο γης που του πώλησε στην Αγία Νάπα. Ο μόνος τρόπος για να έπαιρνε τα λεφτά του, όπως εξήγησε ο Μακαριώτατος, ήταν να λάμβαναν την κυπριακή υπηκοότητα ο Λόου και άλλοι δύο. Τότε θα πλήρωναν τον ντιβέλοπερ, και με τη σειρά του ο ντιβέλοπερ θα εξοφλούσε τον ίδιο για την εκκλησιαστική γη που του πώλησε, και η οποία παρεμπιπτόντως γειτνιάζει με περιοχή Natura. Πάντως, ο στόχος επιτεύχθηκε, καθώς, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, αφού δόθηκαν οι υπηκοότητες, έλαβε και ο ίδιος το υπόλοιπο του ποσού που εκκρεμούσε από την πώληση της εκκλησιαστικής γης, την οποία στη συνέχεια μεταβίβασε, αλλά δεν θυμόταν την τιμή πώλησης.

Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος κατά πόσον έλεγξε το ποιόν αυτών των τριών επενδυτών προτού στείλει επιστολή και να απαιτεί την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησή τους, απάντησε ότι αυτό ήταν δουλειά του αρμόδιου υπουργού Σωκράτη Χάσικου. Επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τις €300.000 δεν του τις έδωσαν μέσα σε σακούλες για να του κινήσει τις υποψίες, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν δουλειά της τράπεζας, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας που την εποπτεύει, να διαπίστωναν κατά πόσο τα χρήματα του Λόου δεν ήταν καθαρά.

Να σταματήσουμε να κλέβουμε…

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι άρχισε να παρακολουθεί το θέμα με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μέσω του οποίου παραχωρούνταν οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις από τη στιγμή που έγινε το κούρεμα των καταθέσεων και έβλεπε ότι η οικονομία δεν πήγαινε καλά. «Μάλιστα, όταν ρωτούσα τον Πρόεδρο, ήταν σε πολύ αδιέξοδο τότε. Μάλιστα, μερικοί μου είπαν, ‘ξέρεις, πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος’», συμπλήρωσε. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε μία από τις συχνές επισκέψεις του στο Προεδρικό όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «πρέπει να κοιτάξουμε την οικονομία του τόπου, αλλά και να σταματήσουμε να κλέφτουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα». Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιο άλλο πρόσωπο σε θέματα πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θυμάται, χωρίς να το αποκλείει κιόλας. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόλις το πρωί υπέγραψε πληρεξούσιο για πώληση οικοπέδων στη Λεμεσό σε Ρώσο επενδυτή εφόσον συμφωνήσουν στην τιμή.

Τέλος, ο Μακαριώτατος απόρησε γιατί η ερευνητική επιτροπή ήθελε να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων!

Αίτηση και από ιδιοκτήτη καζίνου στα κατεχόμενα

Πιέσεις για να δοθούν κυπριακές υπηκοότητες μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) σε απατεώνες και ανθρώπους του υποκόσμου αποκάλυψε ότι δεχόταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Και όταν μάλιστα αρνήθηκε να το πράξει, απειλούσαν να πάνε στο Προεδρικό. Ο κ. Πετρίδης, καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, κυρίως με την ιδιότητά του ως τέως υπουργός Εσωτερικών, κατονόμασε έναν πρώην ευρωβουλευτή, έναν πρώην βουλευτή, ένα κομματικό στέλεχος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο ως τα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που του άσκησαν «πολλές πιέσεις», κατά τα λεγόμενά του, για να κλείσει τα μάτια και να συγκατανεύσει στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, διότι γνώριζαν ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο οι θετικές αιτήσεις εγκρίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Πετρίδη δόθηκαν χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από την ερευνητική επιτροπή, που δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ονόματα των προσώπων που κατονόμασε ο υπουργός λόγω της νομοθεσίας που διέπει τα προσωπικά δεδομένα. Τα πρακτικά δεν δόθηκαν στα υπόλοιπα ΜΜΕ, συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να βασιστούμε στα στοιχεία που δημοσίευσε επιλεκτικά το ΚΥΠΕ, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Η κατάθεση του κ. Πετρίδη δόθηκε στις 24/11/2020, όταν ακόμη η ερευνητική επιτροπή συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Πετρίδης στην κατάθεσή του κατά πόσο είχε ενστάσεις για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τις απέρριψε παρά τις πολλές πιέσεις που δέχθηκε, και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε μία περίπτωση, όπως είπε, τον συνάντησαν δύο άτομα στο γραφείο του για την πολιτογράφηση ενός ατόμου το οποίο ήταν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας. «Ήταν ιδιαίτερα έντονα, σε σημείο που έφτασε ο ένας εκ των δύο να με αποκαλέσει σχεδόν ότι ήμουν προδότης και ότι θα έβλαπτα τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας επειδή δεν ήθελα να πολιτογραφήσω το συγκεκριμένο άτομο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω κύριος είχε πάει στο Προεδρικό να ενοχλήσει. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση ατόμου από την Ινδία, καθώς και σε άλλη περίπτωση για την οποία τον προσέγγισαν ένας πρώην ευρωβουλευτής, ένας πρώην βουλευτής, ένα κομματικό στέλεχος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο, «οι οποίοι είχαν σπάσει τα τηλέφωνα παντού», για να προσθέσει ότι όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις διαμεσολαβητών με «καλές προθέσεις». Όπως είπε, σε μία περίπτωση, στην οποία μετά και από αναφορές μητροπολίτη έδωσε επίσπευση, αλλά κατόπιν διαπιστώθηκε ότι η αίτηση έπρεπε να απορριφθεί καθώς «βρήκαν από την ΚΥΠ ότι είχε καζίνο στα κατεχόμενα και ότι εμπλεκόταν το όνομα του αιτητή σε υποθέσεις που αφορούσαν τσιγάρα και λαθρεμπόριο». Ο κ. Πετρίδης είπε ότι επί θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε επίσπευση σε 27 μόνον περιπτώσεις επενδυτών, εκ των οποίων οι 18 αφορούν μετόχους και διευθυντικά στελέχη διεθνούς φήμης εταιρΕίας και οι υπόλοιπες εννέα περιπτώσεις διευκόλυνση επενδυτών κατόπιν τεκμηρίωσης για θέματα υγείας ή άλλους ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Εξαρτήσεις και συμφέροντα

Τα κυριότερα σημεία της κατάθεσης Κ. Πετρίδη, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Ουδέποτε υπήρξε θιασώτης του ΚΕΠ, λέγοντας πως από την αρχή είχε ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούσε.
  • Η αξιοπιστία της Κύπρου επλήγη, γιατί κατά πρώτο λόγο πολιτογραφήθηκαν άτομα ύποπτου ιστορικού και κατά δεύτερο λόγο δημιουργήθηκε διεθνώς η αντίληψη ότι η Κύπρος «πουλά διαβατήρια».
  • Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε άμεση πληροφόρηση για το ΚΕΠ. Παρατήρησε από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε ότι υποβαλλόταν αυξημένος αριθμός αιτήσεων από άτομα υψηλού ρίσκου, όπως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, καθώς και από πρόσωπα που κατάγονταν από χώρες που συνδέονταν με ευρωπαϊκές ή διεθνείς κυρώσεις ή διαφθορά, όπως Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν. Επίσης, συνειδητοποίησε ότι αριθμός παρόχων υπηρεσιών επιδίδονταν σε «αμφισβητούμενες μεθόδους και είχαν εφαρμόσει επιθετική διαφημιστική εκστρατεία – κυρίως στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο – η οποία ξεκάθαρα αναφερόταν σε πώληση διαβατηρίων, κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα προκαλούσε ζημιά στη χώρα μας».
  • Δέκα χρόνια μετά τη θέσπιση του ΚΕΠ, δεν υπήρχε αξιόπιστος μηχανισμός διεξαγωγής ελέγχου δέουσας επιμέλειας, δεν υπήρχε απολύτως καμία πρόνοια σε σχέση με τους επενδυτές υψηλού κινδύνου ή κριτήρια αποκλεισμού, ενώ δεν υπήρχε και οποιαδήποτε πρόνοια ρύθμισης των παρόχων του ΚΕΠ.
  • Δημιουργήθηκε μία μεγάλη «βιομηχανία» συμφερόντων και άντλησης επενδυτών χωρίς τις εν λόγω αναγκαίες ρυθμίσεις.
  • Επέρριψε ευθύνες στις εποπτικές αρχές για τους ελλιπείς ελέγχους στους παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υψηλό κόστος της αντιπαραγωγικής συζήτησης για τις τράπεζες

Σε όλες τις χώρες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αποτελούν πηγή ενδιαφέροντος για την κοινή γνώμη και για το πολιτικό σύστημα. Οι λόγοι αυτονόητοι....

«Εμβόλιο» στήριξης στον τουρισμό

Στο κεφάλαιο «επανεκκίνηση της οικονομίας» ο τουρισμός έχει ειδική θέση καθώς η πορεία του κλάδου θα κρίνει τον ρυθμό της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας....

Δεν αποκλείεται η παράκαμψη της Κύπρου

Όλες οι επιλογές φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά την πορεία του πολυσχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη...

Και λέτε και ώμο με ώμο ενάντια στον φασισμό

  Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη πολύ φωτεινή, με πολύ κίνηση. Κάθε μέρα περνούν από τις λεωφόρους εκείνες εκατομμύρια άνθρωποι. Οι λεωφόροι είναι πλατιές....

Η ανάγκη καθορίζει και τη στρατηγική μας – Αρχίζουν οι εμβολιασμοί μεταμοσχευμένων

ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ως μια εξ ανάγκης επιλογή για την έξοδο από την πανδημία αντιμετωπίζουν τα εμβόλια επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας, την ώρα που συνεχίζεται η...

Όποιος θέλει αστυνομικούς σοφέρ και φρουρούς να πληρώνει όπως ο Αβέρωφ

Το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έγινε από πλευράς της πολιτείας. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκε η φρουρά...