Μπολιασμένος από τα κόμματα ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός – Οι βασικές αλλαγές

Τρέξιμο δέκα ημερών έχει μπροστά της η Βουλή για εξέταση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού, καθώς στις 18 Ιανουαρίου θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας.

Όπως αναμενόταν, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε νέα έκκληση προς τους αρχηγούς για ψήφιση του προϋπολογισμού εντός Ιανουαρίου, για να μην αφεθεί το κράτος να καταρρεύσει εν μέσω πανδημίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, ότι στην Κύπρο δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία για να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε παραίτηση λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ανήγγειλαν ότι ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό σωρεία προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση. Όπως πληροφορείται ο «Π» από την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κομμάτων από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι βασικές αλλαγές στον προϋπολογισμό είναι:

 • Επέκταση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, επιχειρήσεων και κάλυψης του μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων που θα πληγούν από την πανδημία.
 • Κατώτατη σύνταξη: συνέχιση της ενίσχυσης των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων σε μόνιμη βάση με σύσταση φόρμουλας υπολογισμού ώστε κανένας να μην λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης 12% στις συντάξεις για βαρεά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πρόωρη σύνταξη για θαλασσαιμικούς στα 50 χρόνια.
 • Για τον κατώτατο μισθό παρουσιάστηκε μελέτη που αναφέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή την περίοδο.
 • Επιχορήγηση εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με οικονομικά κριτήρια. Δημιουργία καινούργιων κέντρων φροντίδας για διευκόλυνση των οικογενειών.
 • Ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής με αύξηση της επιχορήγησης για απόκτηση πρώτης κατοικίας στην ύπαιθρο στη βάση του σχεδίου που ανακοινώθηκε από το Υπ. Εσωτερικών. Με δεύτερο σχέδιο εντάσσονται άλλες 134 κοινότητες που δεν είναι ορεινές.
 • Διαδικασία για εξαίρεση από τον συντελεστή δόμησης για αυθαίρετες πολεοδομικές παρεμβάσεις.
 • Συμπερίληψη ποσού για προαγωγές στελεχών της Εθνικής Φρουράς τα οποία βρίσκονται στον ίδιο βαθμό για αρκετά χρόνια.
 • Κονδύλι για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω του ταμείου ανάκαμψης. Υιοθέτηση της πρότασης των Οικολόγων για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να θερμαίνουν το σπίτι τους.
 • Στήριξη της υγείας με πρόσθετα κονδύλια ύψους 78,5 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση εγκαταστάσεων.

Πολιτικές και νομοσχέδια

Δόθηκαν κάποιες πολιτικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με την οικονομία και την κοινωνική πολιτική:

 • Μη αναπομπή της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ που ψηφίστηκε πρόσφατα, η οποία προβλέπει αναστολή της διαδικασίας των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου.
 • Σχέδιο ενίσχυσης 480 δανειοληπτών που κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι από το σχέδιο Εστία.
 • Κατάθεση νομοσχεδίου για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ηλεκτρονική χαρτοσήμανση, ψηφιοποίηση διαδικασιών) και για διευκόλυνση των εισπράξεων του Τμήματος Φορολογίας.
 • Βελτίωση της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του κοινού σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, επιδομάτων και παροχών.
 • Υιοθέτηση πολιτικής και παροχή κινήτρων για αύξηση των γεννήσεων (π.χ. περισσότερη άδεια μητρότητας για απόκτηση τρίτου τέκνου).

Αποτίμησαν θετικά

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αρκέστηκαν σε σχόλια και παρατηρήσεις επί των προφορικών εισηγήσεων της κυβέρνησης. Ζήτησαν όπως οι εισηγήσεις κατατεθούν γραπτώς για να εξεταστούν. Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία Πολιτών, οι ψήφοι των οποίων θεωρούνται καθοριστικοί, δήλωσαν ικανοποίηση από την υιοθέτηση προτάσεών τους από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε χθες ότι παραμένουν κάποιες διευκρινίσεις στο ζήτημα των εκποιήσεων, το οποίο θεωρείται κομβικό για το κόμμα. Πρόκειται για το θέμα τη κατοχύρωσης των δανειοληπτών να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα και ταυτόχρονα να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης και της παραχώρησης δυνατότητας εξαγοράς του μη εξυπηρετούμενου δανείου τους πριν από την πώληση σε επενδυτικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τις προσεχείς ημέρες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2021, «για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα και στις ομάδες πολιτών, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη», όπως είπε.

Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί αφού λάβει γραπτώς τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.  Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του κόμματός του πως έρχεται δεύτερο κύμα πανδημίας, κάτι που θα επέφερε αναθεώρηση του προϋπολογισμού και επανέλαβε τη θέση για… έλεγχο από τον γεν. ελεγκτή των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Το Κίνημα Οικολόγων, διά του προέδρου του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου τόνισε ότι φαίνεται ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ορισμένες σημαντικές προτάσεις για στήριξη του πολιτισμού με εργοδότηση ατόμων για ενημερωτικές εκστρατείες.

Αρκετές προτάσεις του έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζει το Κίνημα Αλληλεγγύη, και προσθέτει ότι θα μελετηθεί εξαρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογικό δικαίωμα με τεστ IQ και βασικών γνώσεων ίσως;

Είμαι δημοκράτης. Φύσει και θέσει. Όμως όσο κι αν λέμε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ούτε η σύγχρονη, αυτό το «ένα άτομο μία...

Διορθωτής απογοητεύσεων

Μπορεί να έχει πέσει στα σοκάκια ένα λυκόφως που ξεχύνεται από τον αστερισμό των Ιχθύων. Και μπορεί ένας άνδρας με μαύρα γυαλιά να παίζει βιολί...

Στο φουλ οι μηχανές ενόψει εκλογών – Κλειδώνει ψηφοδέλτια το ΑΚΕΛ

Με βασικό στόχο να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια με προσωπικότητες που να αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα της ευρύτερης αριστεράς, ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ βρίσκεται...

Το καμπανάκι κινδύνου κτύπησε ο Πετρίδης – Δεν δήλωσαν σύγκρουση συμφερόντων Πρόεδρος και υπουργοί

Καταθέτοντας χθες ενόρκως ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για πρώτη φορά ότι...

Με ρίσκο υποτροπής συζητούν χαλαρώσεις – Σε τρεις φάσεις η αποκλιμάκωση των μέτρων

Γράφει: Άντρια Γεωργίου Φόβους για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν οι χαλαρώσεις των περιορισμών εκφράζουν οι επιδημιολόγοι, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει καμία...

Υποκλινόμαστε και στις δύο!

«Στο πρόσωπο της Σοφία Μπεκατώρου συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα...