Ο μόνος ο οποίος κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Αναστασιάδη

Αντιγράφω από τη χθεσινή είδηση του ΠΟΛΙΤΗ: «Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση με αποφάσεις της έχει εξυπηρετήσει δικηγορικά γραφεία, ανάμεσά τους το γραφείο που διαχειρίζονται οι κόρες του Προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος».

Στις 15 περασμένου Μαΐου και έχοντας γράψει ήδη ένα ρεπορτάζ στο οποίο παρέθετα λεπτομερέστατα όλες τις λεπτομέρειες, έγραφα, εδώ στη Στήλη, τα πιο κάτω. Συγχωρέστε με που παραθέτω παλαιότερο κείμενό μου σε τέτοια έκταση αλλά θα καταλάβετε το γιατί…

«To πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων είχε, όπως είχε γράψει προ μερικών εβδομάδων ο ΠΟΛΙΤΗΣ -και είναι καλό να θυμηθούμε εκείνο το ρεπορτάζ- ξεκινήσει το 2007. Πρόεδρος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και το γραφείο τους ήταν νομικός σύμβουλος τραπεζών. Ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να διαθέτει καταθέσεις «τουλάχιστον 5-10 εκατομμυρίων» σε κυπριακές τράπεζες, είτε ο ίδιος, είτε εταιρείες του.

Αυτό οδήγησε στο γνωστό φούσκωμα του τραπεζικού τομέα, τις εξαγορές τραπεζών στο εξωτερικό και τον αχαλίνωτο εσωτερικό δανεισμό, ο οποίος με τη σειρά του έφερε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την κατάρρευση. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές, αφού κατέθεταν τα λεφτά, δανείζονταν από τις τράπεζες και εν συνεχεία τα έβγαζαν εκτός Κύπρου.

Όπως είχαμε γράψει, το 2014 αποφασίστηκε το κριτήριο αυτό να αλλάξει και να προστεθεί πρόνοια η οποία να διατηρεί εφικτό μεν τον δανεισμό, υπό τον όρο όμως ότι τα λεφτά δεν θα μπορούσαν να φύγουν από την Κύπρο.

Μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις αλλαγές προήλθε από το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, το οποίο με πολυσέλιδη επιστολή του στην κυβέρνηση εξηγούσε ότι είχε μεγάλο αριθμό επενδυτών οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο της προετοιμασίας της αίτησης και προειδοποιούσε ότι εάν δεν τους δοθεί περίοδος χάριτος, το σχέδιο θα χάσει την αξιοπιστία του και οι επενδυτές που δειλά εμπιστεύθηκαν την Κύπρο θα τη δυσφημούν ανεπανόρθωτα.

Το Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ τόνιζε ότι από την επαφή του με επενδυτές του εξωτερικού, αντιλαμβανόταν πως η πολιτογράφησή τους ήταν μόνο η αρχή της σχέσης τους με την Κύπρο. Υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές -οι οποίοι έβγαζαν τα λεφτά τους από το νησί…- αναζητούσαν στη συνέχεια άλλες επενδύσεις στην Κύπρο.

Έφτασε στο σημείο να γράψει ότι ανησυχούσε και για την εικόνα της κυβέρνησης και του Νίκου Αναστασιάδη! Θα δυσφημούνταν, υποστήριζε. Παρόμοια δε επιστολή είχε απευθύνει και καναδική εταιρεία η οποία, ως γνωστόν, διαφήμιζε το Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ ως το γραφείο το οποίο μπορούσε να εξασφαλίσει… φθηνότερα την υπηκοότητα στους ενδιαφερόμενους.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ