Προπληρωμένες κάρτες – Η απραξία της Βουλής βολεύει το οργανωμένο έγκλημα

Οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας που πωλούνται στα περίπτερα, σε υπεραγορές ή και μοιράζονται ως δώρα σε διάφορες εκδηλώσεις αποτελούν σήμερα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του υπόκοσμου και του κάθε λογής εγκληματία εξαιτίας της ανωνυμίας που προσφέρουν. Το ζήτημα της ταυτοποίησης των χρηστών αυτών των καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση από το 2009, με την κατάθεση πρότασης νόμου από τους τέως βουλευτές Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής κ. Μαρίνος Μουσιούττας επανέφερε το ζήτημα επί τάπητος με πρόταση νόμου. O γενικός εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας επί του θέματος στη Βουλή με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για αντιμετώπιση από την Αστυνομία του οργανωμένου εγκλήματος. Παρόλ’ αυτά, εδώ και 12 χρόνια η Βουλή δεν προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση που να τερματίζει την ανωνυμία από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο κ. Μουσιούτας, «σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας προς διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων γενικότερα από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Με την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου αναμένεται να εκλείψει το φαινόμενο ανώνυμων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, που στις μέρες μας ταλαιπωρούν τους κατόχους τηλεφώνων».

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του κ. Μουσιούττα, για σκοπούς ταυτοποίησης, ο κάτοχος κάρτας κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας θα πρέπει να δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητάς του στον πωλητή, συμπληρώνοντας γραπτή υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζοντας την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή, σε περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας, την άδεια διαμονής του. Σε περίπτωση νομικού προσώπου θα καταγράφεται η επωνυμία και ο αριθμός εγγραφής στον Έφορο Εταιρειών. Όταν ο χρήστης του κινητού τερματικού θα είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον κάτοχο, τότε ο κάτοχος θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί με γραπτή υπεύθυνη δήλωση στον πωλητή τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη.

Ποινές φυλάκισης

H προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης στην περίπτωση παροχής ψευδών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Κάτοχος κάρτας κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας που παρέχει ψευδή δήλωση και/ ή στοιχεία ταυτότητας είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή/ και στις δύο αυτές ποινές.
  • Κάτοχος κάρτας κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας που παραλείπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή/ και στις δύο αυτές ποινές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ