«Τέλεια καταιγίδα» για την τουρκική οικονομία

Δολαριοποίηση, υπερπληθωρισμός και αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, αποτελούν τις τρεις βασικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος. Το κραχ της Τρίτης, με την ισοτιμία να υποτιμάται 15% έναντι του δολαρίου, δεν είχε συνέχεια την Τετάρτη με τη λίρα να ενισχύεται, αλλά όλα τα κομμάτια του παζλ δείχνουν ότι η κρίση δεν έχει περάσει.

Αν και η γενική εικόνα της τουρκικής οικονομίας δεν είναι κακή, το πρόβλημα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ισχυρός έλεγχος που ασκεί στην οικονομία, επιβάλλοντας μία ανορθόδοξη και εχθρική προς τις αγορές νομισματική πολιτική.

Τον Οκτώβριο, ο οίκος S&P σημείωνε ως θετικά για τη χώρα τη διαφοροποιημένη οικονομία της και τον ανθεκτικό και προσαρμοστικό ιδιωτικό τομέα της, ο οποίος, στο παρελθόν, έχει αντιμετωπίσει εξωτερικούς κλυδωνισμούς, νομισματική αστάθεια και συχνές αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Επιπλέον, το καθαρό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 34% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, όλα αυτά δεν έχουν σημασία αν λείπει η εμπιστοσύνη. Ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει έναν «πόλεμο για την οικονομική ανεξαρτησία», χωρίς να έχει στα χέρια του κάποιο «κρυφό όπλο», ούτε καν συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ