Τεστ για τα όρια του πολιτικού συστήματος

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής της Γ.Δ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της PwC με θέμα τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης επί των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνοδεύουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο μεγάλος συμβιβασμός μεταξύ των «27» για να υπάρξει μια έκτακτη χρηματοδότηση των κρατών μελών, μέσω ενός σχεδίου που φέρει τον τίτλο «Next Generation EU», είναι τα κράτη μέλη να εκπονήσουν εθνικά σχέδια τα οποία θα αποτυπώνουν δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις με στόχο μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βγει στις αγορές για να δανειστεί εκ μέρους των κρατών μελών, αλλά τα χρήματα για την επούλωση των πληγών της πανδημίας δεν θα δαπανηθούν χωρίς στόχευση. Η χρηματοδότηση των δράσεων θα έχει ως προαπαιτούμενο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Kάπου εδώ τα πράγματα μπερδεύονται. Με εξαίρεση το ΓεΣΥ, στην ουσία καμία δομική μεταρρύθμιση δεν έχει υλοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ