ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ

* Μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του θεσμού του επιτρόπου Νομοθεσίας πληροφορήθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τον επίτροπο Νομοθεσίας που να καθορίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, τη δομή και το οργανόγραμμα του γραφείου του, όπως και σχέδια υπηρεσίας για να μπορεί να προσλάβει προσωπικό! Μέσα από τα συφραζόμενα, τι καταλαβαίνει κάποιος; Πρώτον, επί 50 χρόνια λειτουργεί ένας θεσμός, κάποιοι πληρώνονται, αλλά δεν ξέρουν γιατί πληρώνονται. Δεύτερον, το θέμα σήμερα ανοίγει γιατί… δεν υπάρχει διαδικασία προσλήψεων. Οπότε, μιας και υπάρχουν λεφτά από την ΕΕ, ας δημιουργήσουμε πλαίσιο για να αρχίσουν οι προσλήψεις. Τρίτον, και πάλιν δεν θα γνωρίζουμε ποια είναι η δουλειά αυτών των ανθρώπων, αφού δεν υπάρχει συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία είναι ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο θεσμός του επιτρόπου Νομοθεσίας πάντως είχε πριν λίγες δυναμική εμφάνιση στα ΜΚΔ. Όταν η επικεφαλής του, η κ. Ζαννέτου, έκανε ένα ποστ στο Facebook για να μας πληροφορήσει ότι έγινε αγιασμός! Σε έναν χώρο στον οποίο πρέπει να προεξάρχει ο ορθολογισμός και η λογική καλείται ο σαμάνος να δώσει τις ευλογίες του, ραντίζοντας με αγιασμένο νερό τους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, διά της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος οι άνθρωποι θέλουν να αρχίσουν να νομοθετούν. Αλλά, όπως είπαμε, δεν υπάρχει νομοθεσία!

* Κάποιοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς λένε ότι έφτασε ο καιρός για μια γυναίκα υποψήφιο στις προεδρικές. Λένε και ξαναλένε ότι ο Αβέρωφ τους έκανε ματ με την Αννίτα στην προεδρία της Βουλής, οπότε θα πρέπει να υπάρξει απάντηση. Βεβαίως, πολλές γυναίκες στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν υπάρχουν, αλλά εμείς ξεχωρίζουμε, σε σχέση με την πολιτική παρουσία τους στη Βουλή, την πάντα συγκροτημένη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στο ΔΗΚΟ και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου στο ΑΚΕΛ. Στον χώρο γενικώς υπάρχει και η Ερατώ Μαρκουλλή, η οποία -αν κρίνουμε από κάποια ποστ της στο Facebook- μάλλον δηλώνει έτοιμοπόλεμη. Πριν μερικές μέρες πόσταρε δεκάδες φωτογραφίες από συναντήσεις της, ως υπουργός των Εξωτερικών επί Τάσσου και Χριστόφια, με ομολόγους της σε διάφορα φόρα και συναντήσεις. Τέλος, υπάρχει στους Οικολόγους και η δυναμική Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία βέβαια δεν γνωρίζουμε αν ενδιαφέρεται για τοιούτον εγχείρημα. Αν ενδιαφέρεται, να προσέλθει στην καντίνα να φάμε λουβκιά και να το συζητήσουμε. Ούτως ή άλλως επεθυμήσαμέν την.

* Μετέβη στη Μόσχα ο Μικρός Ρισελιέ για συντονισμό με τον μέντορα Λαβρόφ. Σήμερα, είπε ο κ. Λαβρόφ υποδεχόμενος τον Χριστοδουλίδη, «θα συζητήσουμε λεπτομερώς πώς υλοποιούνται οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και άλλων υπουργείων. Στην πράξη τι γίνεται; Πάει ο Μικρός Ρισελιέ και κλαίγεται για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει μαζί με τον Νίκαρο το Κυπριακό και ζητά βοήθεια και συμβουλές. Ο Λαβρόφ του εξηγεί ότι κάθε προσπάθεια που κάνει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ούτως ώστε να μην λυθεί το Κυπριακό εντός της ΕΕ έχει και ένα αντίτιμο. Δηλαδή, θα μπλοκάρουμε την επίλυση του Κυπριακού όπως επιθυμεί η Δύση, αλλά πρέπει κάποια πράγματα να γίνουν και στην Κύπρο. Να μπαρκάρουν δηλαδή κάποια πολεμικά μας πλοία, να εξυπηρετείται το ρωσικό κεφάλαιο και άλλα πολλά. Η Ρωσία, είναι αλήθεια, μας βοηθά πολύ στο Σ,Α. Μπλοκάρει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για ανάπτυξη πρωτοβουλιών που δεν θέλουμε. Ούτως ή άλλως και αυτήν τη βολεύει το Κυπριακό να παραμείνει άλυτο. Βεβαίως, δεν υιοθετεί τη θέση μας ότι για όλα φταίει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος χώρα της Ρωσίας. Της πώλησε πυραύλους, της κτίζει πυρηνικούς σταθμούς και από κοινού μπήκαν και ελέγχουν τη Συρία. Εν ολίγοις, κάτι καλά παιδιά όπως τον Μικρό Ρισελιέ, ο Λαβρόφ τους τρώει για μπρέκφαστ.

* Η Κύπρος άντεξε μια βδομάδα στην πορτοκαλί λίστα και ξαναμπήκε στη συνέχεια στο κόκκινο της πανδημίας. Ο καιρός αλλάζει, ο κόσμος μαζεύεται στο σπίτι, τα παιδιά μας ανεβολιάστα κατά το πλείστον φοιτούν στα σχολεία, οι νέοι μέχρι 30 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό κάτω του 40%, οπότε το νέο κύμμα πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών. Με το τίμημα βέβαια να το πληρώνουν οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες. Η στήλη επιμένει ότι η κυβέρνηση, και δη το Υπουργείο υγείας, πρέπει επιτέλους να δείξουν τα δόντια τους. Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλες τις κρίσιμες ομάδες. Γιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές, αστυνομικοί, στρατός, δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εξυπηρετούν κόσμο. Όποιου δεν το αρέσει, μπορεί να μένει σπίτι του. Προειδοποιούμε ότι αυτό τον χειμώνα μπορεί να πεθάνει άδικα πολύ περισσότερος κόσμος από τη στιγμή που δεν παίρνει κανέναν να προχωρήσει σε νέο ολικό λοκντάουν.

* Χαμός στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ. Ο οποίος συνελήφθη να παλνιδρομεί τη δεξιά του παλάμη επί καθέτου ζώντος άξονος, σε απόστασην μιας παλάμης κάτω του ομφαλού, παρακολουθώντας ροζ βίντεο. Στη ραδιοφωνική εκπομπή του Λούη Πατσαλίδη στον Πολίτη 107.6 FM του αφιέρωσαν το τραγούδι pezame moucho, αλλά στα κατεχόμενα γίνεται ο τρελός χαμός, αφού όλοι του ζητούν να παραιτηθεί. Αυτός, βέβαια, χωρίς να διαψεύδει ότι τη βαρούσε αλύπητα την καμπάνα, επιχειρεί να στρέψει τα βλέματα αλλού ψάχνοντας συνωμοσίες των Ελληνοκυπρίων ή και της μαφίας των κατεχομένων. Από την άλλη, κτύπησε ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πέκερ, ο οποίος είπε ότι έχει στη διάθεσή του και πολλούς άλλους Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε βίντεο να βαράνε τον κούνελο. Την επομένη όντως βγήκε το βίντεο του Τοζούν Τουλαλί, στελέχους του ΔΗΚΟ του Σερντάρ Ντενκτάς. Την Παρασκευή βγήκε και τρίτο βίντεο. Η στήλη πάντως κατανοεί πλήρως τον χειροπράκτη κ. Σανέρ. Στο κάτω -κάτω, ποιος άνδρας δεν ξεκίνησε (τουλάχιστον) με αυτό; Το πρόβλημα έγκειται στους πολιτικούς που συνεχίζουν και που έχουν μετατρέψει μεταφορικά και επί καθημερινής βάσεως τη βαλανοκρουσία σε πολιτική πρακτική. Βεβαίως υπάρχει και στο νότιο μέρος της Κύπρου πολλή φημολογία για ύπαρξη βίντεο. Ενός πολιτικού με παρέα κορασίδων. Στην απ’ εδώ μεριά βέβαια οι πολιτικοί δεν αντιστέκονται και πολύ. Τους λένε οι ξένοι μαφιόζοι «θα βγάλουμε το βίντεο»…και παίρνουν ό,τι θέλουν.

* Μετά τα βίντεο, οι αδελφοί Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την αλλαγή ονόματος του λεγόμενου κράτους τους. Από ΤΔΒΚ, μάλλον θα πρέπει να πρσθέσουν κάτι. Να την ονομάζουν ΤΔΒΚΜ. Δηλαδή Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου-Μουτσιοτρίγκων. Κατά τα άλλα βέβαια όλοι εμείς οι Κύπριοι δικαιολογούμε και τον τίτλο Ευρωπέοι. Οι Ελληνοκύπριοι βάζουν τα Ευρώ και οι Τ/Κ βγάζουν περίπατο τα πέη τους.

* Κάποιοι σε αυτή τη χώρα αναφωνούν ότι «η οικονομία πετά», κάποιοι, πιο εξειδικευμένα «η Λεμεσός πέτα». Στην Κύπρο, όμως, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας, και είναι τραγικό το γεγονός ότι 200 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια. Το Δίκτυο διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου) και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι αυτοί που ξεκίνησαν τη μάχη των προεδρικών πρέπει να πείσουν ότι έχουν προτάσεις για δικαιότερη κατανομή του πλούτου σε αυτή τη χώρα. Όχι όμορφα λόγια. Συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις.

* Αιέν αριστεύειν. Από επιτυχία σε επιτυχία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε (μαζί και η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαίκού Κόμματος) να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με την εμπλοκή του στα Pandora Papers. Βεβαίως, όπως είπε και ο Βέπερ, όλοι έχουν υπερ τους το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά η έρευνα πρέπει να γίνει, άσχετο αν ο Νικαρος ανήκει στην οικογένεια των Χριστιανοδημοκρατών. Στην εν λόγω ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστόφορου και Λουκάς Φουρλάς ψήφισαν εναντίον. Δεν θέλουν έρευνα τα καλά παιδιά του Συναγερμού, τα οποία βέβαια θα μας πουν ότι ψήφισαν εναντίον γιατί δεν ήθελαν ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη!  Όλοι οι άλλοι Κύπριοι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής έρευνας. Κατά τα άλλα, θυμηθήκαμε και την ατάκα του Αναστασιάδη στη Γιολίτη ότι τον εκθέτει επειδή έκανε κάποια πάρτι. Ρε άνθρωπε, μας έχεις κάνει πανευρωπαϊκό σούργελο και μιλάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ