Το ΚΕΠ το εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι

Στην κατάχρηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από επιτήδειους, μεταξύ των οποίων δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικοί οίκοι και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αποδίδει την αναγκαιότητα κατάργησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου για την εκπομπή Special Report του Αντένα Ελλάδος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «ο λόγος κατάργησης του ΚΕΠ, ήταν δυστυχώς η κατάχρηση από επιτήδειους, είτε λέγοντο εταιρείες ανάπτυξης γης, είτε διάφοροι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών, είτε λέγονται δικηγόροι, είτε λέγονται ελεγκτές, είτε όποιοι άλλοι προωθούσαν το πρόγραμμα». Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, πάντοτε σε κάθε νομοθεσία κάποιοι ευρίσκονται ή ευρίσκουν παράθυρα ώστε έτσι να τα αξιοποιήσουν όχι επ’ ωφελεία, αλλά εις βάρος, δυστυχώς, ενός προγράμματος που συνέβαλε σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Οι θυγατέρες και ο γαμπρός

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης», το οποίο διαχειρίζονται οι θυγατέρες του, αλλά και της εταιρείας «Imperio» του γαμπρού του, είπε πως δεν έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό. Όπως είπε, από το 2013 που ο ίδιος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταβίβασε στις κόρες του το 50% των μετοχών που του ανήκαν στη δικηγορική εταιρεία. «Δεν ήτο δυνατόν», είπε, το δικηγορικό γραφείο «να διαφοροποιηθεί ή να αλλάξει το όνομα. Αντίθετα. Χτίστηκε μέσα από δεκαετίες. Αυτό που έγινε το ’13 με τη μεταβίβαση, αποξενώθηκα πλέον από οποιοδήποτε, της οιασδήποτε εμπλοκής με το δικηγορικό γραφείο. Ταυτόχρονα, σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το δικηγορικό μου γραφείο έφερε την επωνυμία μου, καλώς έγινε στόχος ερεύνης από τον δικηγορικό σύλλογο». Είπε ακόμα πως το γραφείο ερευνήθηκε από τη ΜΟΚΑΣ, τη Moneyval  και άλλους διεθνείς οργανισμούς, «χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί το παραμικρό».

Αναφερόμενος στον γαμπρό του Γιάννη Μισιρλή και την εταιρεία ανάπτυξης γης «Imperio», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχει τελειώσει σπουδές, δεν ξέρω πότε, στην Αγγλία, πολιτικού μηχανικού. Ίδρυσε μια εταιρεία ανάπτυξης οικιστικών και γραφειακών ακινήτων, πολλά χρόνια πριν γνωρίσει την κόρη μου. Ήτο απόλυτα επιτυχής. Το μόνο έργο που είναι επενδυτικό πρόγραμμα, ένα είναι, το οποίο είναι ημιτελές, δηλαδή βρίσκεται υπό ανέγερση. Συνεπώς, τα όσα λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα μπροστά στις επτά, 6.744 τόσο… (πολιτογραφήσεις) Αυτό είναι εύκολο να διερευνηθεί. Αλλά, όπως ξέρετε, σε μια μικρή κοινωνία, ο ψίθυρος, η υπόσκαψη, η λασπολογία δυστυχώς, ο λαϊκισμός, είναι κάτι το οποίο ανθεί».

Πολύ λίγες αιτήσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε και για τις αιτήσεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει. Όπως είπε, από το γραφείο κατατέθηκαν 57 συνολικά αιτήσεις. Σημείωσε ακόμα: «Πέραν των ελέγχων που γίνονται ετησίως, και που δεν διαπιστώθηκε ποτέ η οποιαδήποτε παραβίαση οποιουδήποτε κανόνα, προκαλώ τον οποιοδήποτε, αν από αυτούς τους 57 αιτηθέντες πολιτογράφησης υπάρχει το παραμικρό που δεν δικαιολογούσε νόμιμα την παραχώρηση υπηκοότητας, είμαι αποφασισμένος ή έτοιμος να παραιτηθώ του πολιτικού αξιώματός μου. Είμαι ξεκάθαρος».

Με πλήγωσαν

Ερωτηθείς αν η ιστορία των διαβατηρίων του έχει στοιχίσει πολιτικά, ο Πρόεδρος απάντησε: «Βεβαίως ναι. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, ξέρετε, είναι τα χειρότερα που πληγώνουν έναν άνθρωπο, όταν μάλιστα εν γνώσει όσων διαδίδουν τα όσα διαδίδουν δεν είναι αληθή».

Για συλλήψεις

Η Αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις για την υπόθεση των διαβατηρίων, τόσο για την διαρροή διαβαθμισμένων στοιχείων προς του Al Jazeera, όσο και για ο πόρισμα της έρευνας Καλογήρου, η οποία διαπιστώνει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Όπως έγραψε και στο παρελθόν ο «Π», οι ανακριτές έχουν συλλέξει σημαντικές μαρτυρίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανακρίσεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα. Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως το θέμα πιθανών συλλήψεων είναι πάντα ανοικτό, αλλά λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει από την περίοδο της διάπραξης πιθανών αδικημάτων, ίσως δεν δικαιολογούνται. Για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται συνεχώς ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ενώ και ο γενικός εισαγγελέας λαμβάνει γνώση των εξελίξεων.

Η Αστυνομία ερευνά και το θέμα του βίντεο του AL Jazeera, τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για τις καταγγελίες τού τέως προέδρου της ουλής Δημήτρη Συλλούρη για παράνομη παγίδευσή του. Οι αστυνομικές πηγές που μίλησαν στον «Π» ανέφεραν πως το θέμα της καταγγελίας για παγίδευση εξετάζεται καθηκόντως, λόγω των καταγγελιών, χωρίς όμως να φαίνεται να προκύπτει διάπραξη ποινικού αδικήματος, αφού επρόκειτο για δημοσιογραφική έρευνα και δεν σχετιζόταν με εκβιασμό ή για απόπειρα αποκόμισης κάποιου οφέλους από τους δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου. Όλοι οι φάκελοι των ανακρίσεων θα τεθούν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ