Το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΚΟ

Το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου εδώ και κάποια χρόνια υφίσταται συνεχείς αναταράξεις και αλλαγές κυρίως σε επίπεδο προσώπων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν αλλά και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων την οποία δημιούργησαν οι Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Προκοπίου (μέχρι πρότινος βουλευτές του ΔΗΚΟ), Αλέκος Τρυφωνίδης και Χρίστος Τσίγκης (πρώην στελέχη). Πλέον στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, γεγονός που δίνει στην ηγεσία την ευχέρεια να επικεντρωθεί περισσότερο στο πολιτικό σκέλος της συνεισφοράς με προτάσεις αλλά και να απευθυνθεί σε στελέχη για να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο με αξιώσεις, ενόψει των εκλογών Μαΐου. Το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι άλλο από το να διατηρήσει τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο διαμόρφωσης των συμμαχιών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Σε επίπεδο προτεραιοτήτων και στρατηγικής ενόψει των εκλογών το τι προτίθεται να προτάξει το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι σαφές από τώρα. Σε πρώτο πλάνο θα είναι ο αγώνας για πάταξη της διαφθοράς, καθώς στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως τα τελευταία σκάνδαλα που συντάραξαν το πολιτικό σκηνικό στο νησί δεν τους αγγίζουν, γεγονός που ερμηνεύουν ως ενδυνάμωση της παρουσίας του Νικόλα Παπαδόπουλου στο πολιτικό γίγνεσθαι. Οι σχέσεις με τον ΔΗΣΥ βρίσκονται πλέον στα άκρα, με τους χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν, ενώ οι γέφυρες με το ΑΚΕΛ ολοένα και ενδυναμώνονται, γεγονός που μέχρι ένα βαθμό έχει αντίκρισμα και σε κάποιες επιλογές προσώπων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ωστόσο καλείται να ξεπεράσει τις κατηγορίες που του έχουν κατά καιρούς εκσφενδονίσει πρώην στελέχη του κόμματος, πως οι στενοί του συνεργάτες διοικούν το κόμμα.

Αυτή την περίοδο στο ψηφοδέλτιο μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές ενώ αναμένεται πως οι διεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να αρχίσει και η οργανωτική δουλειά, η οποία θα διεξαχθεί σε ιδιόρρυθμες συνθήκες λόγω κορωνοϊού. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 14,49% με 50.923 ψήφους σε πραγματικούς αριθμούς. Η βασική επιδίωξη είναι να παραμείνει στα ίδια ποσοστά μετά από τις αποχωρήσεις και τις εσωκομματικές αναταραχές, ενώ δεν θα υπάρξει απογοήτευση ούτε αν εξασφαλίσει ποσοστό γύρω στο 13,5% με 14%.

Οι εκλεκτοί στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το ΔΗΚΟ εξασφάλισε ποσοστό 13,33%. Στο ψηφοδέλτιο επικεφαλής είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ επαναδιεκδικεί εκλογή η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Από εκεί και πέρα υποψήφιος θα είναι και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Δαμιανός, το μέλος της Γραμματείας Χρύσης Παντελίδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του Τομέα Υγείας στο ΔΗΚΟ Χρίστος Ροδιάς, η δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου η οποία το 2018 ήταν ανάμεσα στους 100 που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, όμως από τον Ιούλιο επανεντάχθηκε στο ΔΗΚΟ, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Λαζάρου, η ηθοποιός Έλενα Παπαδοπούλου, η Θεοδώρα Θεοδώρου, ο Πανίκος Αταλιανής, ο Σάββας Σαββίδης, η Αγγελική Σάββα, ο Μάριος Μουγής, ενώ ακούγονται τα ονόματα του Ολύμπιου Χριστοφή και της Γιώτας Κουφαλίδου. Δεν αποκλείεται πάντως στη μάχη των εκλογών στη Λευκωσία να ριχθεί τελικά και η Κατερίνα Χριστοφίδου, η οποία ωστόσο έχει ήδη κομβικό ρόλο σε θέματα επικοινωνίας εντός του κόμματος. Η Λευκωσία πάντα έχει τη σημασία της εκλογικά, ωστόσο αυτή τη φορά το ΔΗΚΟ καλείται να αποδείξει πως η φυγή των Μουσιούττα, Τρυφωνίδη και Τσίγκη δεν έχουν επηρεάσει εκλογικά.

Συνωστισμός στη Λεμεσό

Στην επαρχία Λεμεσού στις προηγούμενες εκλογές το ΔΗΚΟ εξασφάλισε ποσοστό 16,07%. Αυτή τη φορά επαναδιεκδικεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου, και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Μυλωνάς, ενώ στη μάχη ρίχνεται και ο δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο Σώτος Σάββα, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μάριος Ορφανός, ο Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, η Βανέσα Κυπριανού, η Μαρία Συκοπετρίτου, ενώ δεν αποκλείεται θέση στο ψηφοδέλτιο να λάβει και η Άνθια Χριστοδούλου. Το στοίχημα στη Λεμεσό είναι σημαντικό, καθώς αποχώρησε από το ΔΗΚΟ ο βουλευτής Άγγελος Βότσης και το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου καλείται να καλύψει αυτό το κενό.

Υπόλοιπες επαρχίες

Στο προπύργιο του ΔΗΚΟ την Πάφο, όπου το 2016 το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου τερμάτισε στην πρώτη θέση με ποσοστό 24,32%, ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα υψηλά ποσοστά. Αναμένεται να γίνει μάχη για τη μία έδρα που οδηγεί στη Βουλή καθώς επαναδιεκδικεί ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ενώ ανθυποψήφιοί του θα είναι οι Χρύσανθος Σαββίδης και Γιαννάκης Παπαζαχαρία (στέλεχος του ΔΗΚΟ, στήριξε Σταύρο Μαλά στις προεδρικές λόγω συγγενικού δεσμού).

Στην Αμμόχωστο όπου το ΔΗΚΟ εξασφάλισε ποσοστό 9% στις προηγούμενες εκλογές επαναδιεκδικεί ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ στη μάχη για εξασφάλιση έδρας θα ριχθούν μαζί του και οι Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας, Χρίστος Σενέκης, ο Παναγιώτης Παχωμίου (πρώην Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, αλλά και πρώην υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ), Λευτέρης Τρίαρος, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα ονόματα όπως αυτά του δημοτικού συμβούλου Σωτήρας Μάρτη Μαρτή αλλά και του Αδάμου Φαρκωνή από το Παραλίμνι.

Στη Λάρνακα το ΔΗΚΟ στις εκλογές του 2016 εξασφάλισε ποσοστό 15,69% ενώ καλείται να αποδείξει πως η αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Προκοπίου δεν έχει αφήσει πληγή στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επαναδιεκδικεί ο Χρήστος Ορφανίδης, ενώ στη μάχη ρίχνονται οι Ιάσωνας Ιασωνίδης, Νικόλας Διομήδους, Θεόδωρος Μανιταράς και ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας (υποστήριξε Σταύρο Μαλά το 2018). Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Κούλλη Παύλου και της Δέσποινας Πουγεράση. Τέλος, στην Κερύνεια την έδρα διεκδικούν οι Γιώργος Σολωμού, Μάκης Τσουλούπας, Κυριάκος Χατζηφιλίππου ενώ ακούστηκε και το όνομα του Πανίκου Παναγή.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ