Τουρκική «πατέντα» το πιστόλι του Αζέρου

Μεταποιημένο ήταν το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του 38χρονου Αζέρου όταν συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, ως ύποπτος για εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια.

Όπως προέκυψε από τις εξετάσεις του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο συλληφθείς είχε αθλητικό πιστόλι «κρότου-αερίου», το οποίο έτυχε μεταποίησης για να χρησιμοποιείται ως πυροβόλο όπλο.

Συγκεκριμένα, βάσει των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η Αστυνομία Κύπρου, αρχικά το πιστόλι ήταν σχεδιασμένο να ρίχνει βολίδες 9 χιλιοστών. Ωστόσο, τροποποιήθηκε η κάννη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να δέχεται πλήρη φυσίγγια 7.65×17 mmSR.

Βάσει και δημοσιευμάτων στο εξωτερικό, τα όπλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια εγκληματικών δραστηριοτήτων, καθώς μετατρέπονται σχετικά εύκολα σε λειτουργικά πυροβόλα, χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις.

Την ίδια στιγμή, τα όπλα κρότου-αερίου έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, ενώ σύμφωνα με αναφορές στο εξωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί από τον υπόκοσμο, κυρίως ως μέσο εκφοβισμού.

Τα όπλα αυτά φέρονται να κατασκευάζονται στην Τουρκία και να διακινούνται στην Ευρώπη κυρίως μέσω της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΤΑΕ Αρχηγείου θεωρεί πως ο 38χρονος προμηθεύτηκε το εν λόγω πιστόλι από τα κατεχόμενα, όπου φερόταν να μετέβη σε διαφορετικές περιπτώσεις ο συλληφθέντας, μέσω του οδοφράγματος της Λήδρας.

Πρέπει να συνδεθείτε / κάνετε εγγραφή για να διαβάσετε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ